Witaminy są niezbędnymi składnikami odżywczymi, których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Ponieważ organizm, poza nielicznymi wyjątkami, nie wytwarza tych składników odżywczych w sposób naturalny, muszą one być dostarczane w żywności, którą spożywamy, lub w postaci suplementów.
Odpowiednia ilość witamin jest ważna dla utrzymania dobrego zdrowia i samopoczucia. Jeśli spożywamy zbyt mało tych składników odżywczych, możemy być osłabieni, tracić energię i zauważyć inne konsekwencje takiego stanu dla naszego zdrowia. I odwrotnie, nadmiar witamin również może być szkodliwy.
Rzadko zdarza się, aby ktoś spożył zbyt wiele witamin w diecie; nadmierne ilości zwykle spożywa się przyjmując zbyt wiele suplementów i spożywając zbyt wiele produktów wzbogaconych. Zrozumienie działania witamin i sposobu ich przyswajania przez organizm może ułatwić osiągnięcie właściwej równowagi.
Witaminy to substancje organiczne klasyfikowane na ogół jako rozpuszczalne w tłuszczach lub w wodzie. Witaminy rozpuszczalne w wodzie muszą rozpuścić się w wodzie zanim zostaną wchłonięte przez organizm, dlatego nie można ich kumulować. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach zazwyczaj gromadzą się w organizmie.
Witaminy B i C są rozpuszczalne w wodzie i należy je spożywać codziennie. Istnieje bardzo małe ryzyko przyswojenia zbyt dużej ilości witamin z grupy B i C, ponieważ ich nadmiar zostanie wypłukany z moczem. Większość ludzi otrzymuje wystarczającą ilość witamin B i C w ramach zdrowej, zróżnicowanej diety, chociaż istnieją pewne wyjątki:
Kobiety w ciąży i kobiety, które chcą zajść w ciążę, powinny stosować suplementy witaminy B9, znanej również jako kwas foliowy. Kwas foliowy odgrywa ważną rolę w zapobieganiu wadom cewy nerwowej, które prowadzą do wad wrodzonych płodu. Ryzyko urodzenia dziecka z wadą cewy nerwowej jest bardzo małe i łatwo jest temu zapobiec, przyjmując suplement diety z kwasem foliowym.
- Witamina C przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, zwiększa wchłanianie żelaza w diecie i wspiera prawidłowy metabolizm energetyczny.
- Witamina B2 przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz zmniejsza zmęczenie i wyczerpanie. Witamina B2 pomaga też utrzymać zdrową skórę i włosy.
- Witamina B12 pomaga zmniejszyć zmęczenie i wyczerpanie oraz przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Witamina B12 przyczynia się również do prawidłowego tworzenia się czerwonych krwinek i metabolizmu energetycznego.
- Kwas foliowy (witamina B9) przyczynia się do prawidłowego wzrostu tkanki u kobiet w ciąży i odgrywa ważną rolę w rozwoju mózgu i rdzenia kręgowego płodu.
Witaminy A, D, E i K to witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Występują głównie w żywności tłustej, organizm wchłania je przez tłuszcz w diecie i są przechowywane w zapasach tłuszczowych organizmu, wątrobie i tkankach tłuszczowych. Organizm przez kilka miesięcy zaspokaja zapotrzebowanie na witaminy ze swoich zapasów tłuszczu. Ponieważ witaminy te mogą być kumulowane, istnieje większe ryzyko przedawkowania niż w przypadku witamin rozpuszczalnych w wodzie.
- Witamina A pomaga utrzymywać prawidłowy wzrok i skórę.
- Witamina D przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, jest ważna dla utrzymania zdrowych kości i zębów oraz zapewnia wchłanianie i wykorzystanie wapnia w organizmie.
- Witamina K przyczynia się do utrzymania zdrowych kości i pomaga w krzepnięciu krwi.
- Witamina E pomaga chronić komórki przed stresem oksydacyjnym.
Grupa Ekspertów z udziałem konsultantów krajowych i prezesów towarzystw naukowych na podstawie przeglądu literatury opracowała aktualne rekomendacje dot. witaminy D dla populacji ogólnej i w grupach ryzyka.
NOWORODKI DONOSZONE I NIEMOWLĘTA
- 0–6 miesięcy: 400 j.m./dzień (10 µg) od pierwszych dni życia niezależnie od sposobu karmienia;
- 6–12 miesięcy: 400–600 j.m./dzień (10 µg – 15 µg ) zależnie od dobowej ilości witaminy D przyjętej z pokarmem;
DZIECI (1–10 LAT)
- u dzieci zdrowych przebywających na słońcu z odkrytymi przedramionami i podudziami przez co najmniej 15 minut dziennie w godzinach od 10.00 do 15.00, bez kremów z filtrem, w okresie od maja do września, suplementacja nie jest konieczna, choć wciąż zalecana i bezpieczna;
- jeżeli powyższe warunki nie są spełnione, zalecana jest suplementacja w ilości 600–1000 j.m./dzień (15-25 µg), w zależności od masy ciała i podaży witaminy D w diecie, przez cały rok.
MŁODZIEŻ (11–18 LAT)
- u zdrowych nastolatków przebywających na słońcu z odkrytymi przedramionami i podudziami przez co najmniej 15 minut dziennie w godzinach od 10.00 do 15.00, bez kremów z filtrem, w okresie od maja do września, suplementacja nie jest konieczna, choć wciąż zalecana i bezpieczna;
- jeżeli powyższe warunki nie są spełnione, zalecana jest suplementacja w ilości 800–2000 j.m./dzień (20-50 µg), w zależności od masy ciała i podaży witaminy D w diecie, przez cały rok.
DOROŚLI (19–65 LAT)
- u osób zdrowych przebywających na słońcu z odkrytymi przedramionami i podudziami przez co najmniej 15 minut dziennie w godzinach od 10.00 do 15.00, bez kremów z filtrem, w okresie od maja do września, suplementacja nie jest konieczna, choć wciąż zalecana i bezpieczna;
- jeżeli powyższe warunki nie są spełnione, zalecana jest suplementacja w ilości 800–2000 j.m./dzień (20-50 µg), w zależności od masy ciała i podaży witaminy D w diecie, przez cały rok.
SENIORZY (>65–75 LAT) ORAZ OSOBY Z CIEMNĄ KARNACJĄ SKÓRY
- z uwagi na zmniejszoną skuteczność syntezy skórnej, suplementacja przez cały rok w ilości 800–2000 j.m./dzień (20-50 µg), w zależności od masy ciała i podaży witaminy D w diecie.
SENIORZY (>75 LAT)
- z uwagi na zmniejszoną skuteczność syntezy skórnej oraz potencjalnie obniżoną absorpcję z przewodu pokarmowego i zmieniony metabolizm witaminy D, suplementacja przez cały rok w ilości 2000–4000 j.m./dzień (50-100 µg), w zależności od masy ciała i podaży witaminy D w diecie.
KOBIETY W CZASIE CIĄŻY I LAKTACJI
- kobiety w okresie prokreacji i planujące ciążę powinny mieć zagwarantowaną odpowiednią podaż witaminy D, taką jak w ogólnej populacji osób dorosłych, jeżeli to możliwe pod kontrolą 25(OH)D w surowicy;
- po potwierdzeniu ciąży suplementacja powinna być prowadzona pod kontrolą 25(OH)D w surowicy, tak aby utrzymać stężenie optymalne w granicach >30–50 ng/ml;
- jeżeli oznaczenie witaminy 25(OH)D nie jest możliwe, zalecane jest stosowanie witaminy D w ilości 2000 j.m./dzień (50 µg), przez cały okres ciąży i laktacji.
Kto w szczególności powinien zwrócić uwagę na suplementację witaminy D?
- osoby otyłe w każdym wieku – dzieci, młodzież, dorośli, seniorzy,
- pracownicy nocnych zmian,
- osoby o ciemnej karnacji,
- osoby unikające słońca lub znacząco ograniczające pobyt na słońcu,
- seniorzy,
- osoby stosujące filtry przeciwsłoneczne,
- kobiety w ciąży,
- osoby stosujące dietę wegetariańską i wegańską.
- W przypadku tych osób zaleca się oznaczenie poziomu witaminy D we krwi i ewentualne rozpoczęcie suplementacji.
Żródło: Rusińska A., Płudowski P., Walczak M. i inni (2018) Vitamin D Supplementation Guidelines for General Population and Groups at Risk of Vitamin D Deficiency in Poland—Recommendations of the Polish Society of Pediatric Endocrinology and Diabetes and the Expert Panel With Participation of National Specialist Consultants and Representatives of Scientific Societies—2018 Update. Front. Endocrinol. 9:246.doi: 10.3389/fendo.2018.00246
Czy multiwitaminy to strata pieniędzy?
Zbilansowana, zróżnicowana dieta dostarczy Ci większość witamin, których potrzebujesz. Jeśli jednak Twoje posiłki nie są wystarczająco zróżnicowane lub odczuwasz mniejszy apetyt, multiwitaminy mogą pomóc Ci zachować odpowiednią równowagę. Szczególnie ważna jest witamina D. Zaleca się, aby każdy przyjmował suplement witaminy D, niektórzy przez cały rok, a i inni tylko w miesiącach zimowych.
Czy warto codziennie przyjmować multiwitaminy?
Jeśli Twoja dieta jest zdrowa i zrównoważona, nie musisz codziennie przyjmować multiwitamin. Jeśli jednak nie zawsze jesz zdrowo i różnorodnie, dobrym pomysłem może być uzupełnienie diety o multiwitaminy.
Czy lepiej spożywać multiwitaminy czy poszczególne witaminy?
Jeśli zdecydujesz się na przyjmowanie zarówno suplementu witaminowego, jak i mineralnego, można je przyjmować jako multiwitaminy i jest to łatwiejsze.
Czy istnieje różnica między multiwitaminami?
Tak. Zawartość witamin i składników mineralnych różni się w zależności od produktu. Przeczytaj etykietę, aby sprawdzić dawkę produktu.