Żywność przetworzona to obecnie podstawa diety zachodniej i trudno jej uniknąć w zabieganym świecie. Jednak dieta bogata w żywność przetworzoną może prowadzić do braku niezbędnych składników odżywczych, takich jak składniki mineralne. Co to są składniki mineralne, dlaczego są ważne i jak można być pewnym, że spożywamy ich wystarczającą ilość?
Minerały są pierwiastkami występującymi w glebie i wodzie i są wchłaniane przez rośliny lub spożywane przez zwierzęta. Ponieważ organizm ich nie wytwarza, musimy dostarczać je wraz z pożywieniem, napojami lub suplementami. Istnieje wiele rodzajów minerałów, a organizm nie potrzebuje ich wszystkich, ale niektóre z nich są dla Ciebie ważne.
- Wapń – niezbędny do utrzymania mocnych kości i zębów
 - Magnez – wspomaga prawidłowe funkcjonowanie mięśni, zmniejsza zmęczenie i wyczerpanie oraz wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego
 - Żelazo – przyczynia się do prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny
 - Potas – wspomaga funkcjonowanie mięśni i pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi
 - Jod – przyczynia się do prawidłowego działania funkcji poznawczych
 - Selen – wspiera układ odpornościowy i chroni przed stresem oksydacyjnym
 - Cynk – wspiera układ odpornościowy i pomaga w utrzymaniu zdrowej skóry, włosów i paznokci
 
Zdrowa, zróżnicowana dieta zazwyczaj dostarcza niezbędne składniki mineralne. Jeśli jednak z diety zostanie usunięta co najmniej jedna grupa produktów, na przykład jeśli nie jesz nabiału, spożycie niektórych składników mineralnych może być niewystarczające.

| Grupa / wiek | wapń | |
| mg / dobę | ||
| EAR | RDA | |
| niemowlęta | ||
| 0-6 miesięcy | 200 (AI) | |
| 7-11 miesięcy | 260 (AI) | |
| dzieci | ||
| 
 1-3 lata  | 
 500  | 
 700  | 
| 
 4-6 lat  | 
 800  | 
 1000  | 
| 
 7-9 lat  | 
 800  | 
 1000  | 
| chłopcy | ||
| 
 10-12 lat  | 
 1100  | 
 1300  | 
| 
 13-15 lat  | 
 1100  | 
 1300  | 
| 
 16-18 lat  | 
 1100  | 
 1300  | 
| 
 dziewczęta  | 
 
  | 
 
  | 
| 
 10-12 lat  | 
 1100  | 
 1300  | 
| 
 13-15 lat  | 
 1100  | 
 1300  | 
| 
 16-18 lat  | 
 1100  | 
 1300  | 
| 
 mężczyźni  | 
 
  | 
 
  | 
| 
 19-30 lat  | 
 800  | 
 1000  | 
| 
 31-50 lat  | 
 800  | 
 1000  | 
| 
 51-65 lat  | 
 800  | 
 1000  | 
| 
 66-75 lat  | 
 1000  | 
 1200  | 
| 
 >75 lat  | 
 1000  | 
 1200  | 
| 
 kobiety  | 
 
  | 
 
  | 
| 
 19-30 lat  | 
 800  | 
 1000  | 
| 
 31-50 lat  | 
 800  | 
 1000  | 
| 
 51-65 lat  | 
 1000  | 
 1200  | 
| 
 66-75 lat  | 
 1000  | 
 1200  | 
| 
 >75 lat  | 
 1000  | 
 1200  | 
| 
 kobiety w ciąży  | 
 
  | 
 
  | 
| 
 <19 lat  | 
 1100  | 
 1300  | 
| 
 >= 19 lat  | 
 800  | 
 1000  | 
| 
 kobiety karmiące piersią  | 
 
  | 
 
  | 
| 
 <19 lat  | 
 1100  | 
 1300  | 
| 
 >= 19 lat  | 
 800  | 
 1000  | 
Źródło: Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, 2020
EAR (Estimated Average Requirement) – poziom średniego zapotrzebowania.
RDA (Recommended Dietary Allowance) – poziom zalecanego spożycia.
AI (Adequate Intake) – poziom wystarczającego spożycia.
Jak mogę zwiększyć spożycie składników mineralnych?
Najlepszym sposobem na zwiększenie spożycia składników mineralnych jest stosowanie zdrowej i zróżnicowanej diety, przy upewnieniu się, że spożywane codziennie posiłki są bogate w składniki mineralne.
Jaka żywność jest bogata w składniki mineralne?
Składniki mineralne występują w większości produktów spożywczych, ale najważniejszymi źródłami są warzywa, owoce, ziemniaki, produkty pełnoziarniste, produkty mleczne, ryby, mięso, drób, orzechy i nasiona.
Czy potrzebuję suplementu składników mineralnych?
Zdrowa, zróżnicowana dieta zazwyczaj dostarcza niezbędne składniki mineralne. Jeśli jednak uważasz, że Twoja dieta jest bardzo jednorodna lub unikasz pewnych kategorii produktów spożywczych, możesz skorzystać z suplementu diety ‒ na przykład jeśli nie jesz nabiału, zaleca się codzienną suplementację diety wapniem.