Żywność przetworzona to obecnie podstawa diety zachodniej i trudno jej uniknąć w zabieganym świecie. Jednak dieta bogata w żywność przetworzoną może prowadzić do braku niezbędnych składników odżywczych, takich jak składniki mineralne. Co to są składniki mineralne, dlaczego są ważne i jak można być pewnym, że spożywamy ich wystarczającą ilość?
Minerały są pierwiastkami występującymi w glebie i wodzie i są wchłaniane przez rośliny lub spożywane przez zwierzęta. Ponieważ organizm ich nie wytwarza, musimy dostarczać je wraz z pożywieniem, napojami lub suplementami. Istnieje wiele rodzajów minerałów, a organizm nie potrzebuje ich wszystkich, ale niektóre z nich są dla Ciebie ważne.
- Wapń – niezbędny do utrzymania mocnych kości i zębów
- Magnez – wspomaga prawidłowe funkcjonowanie mięśni, zmniejsza zmęczenie i wyczerpanie oraz wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego
- Żelazo – przyczynia się do prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny
- Potas – wspomaga funkcjonowanie mięśni i pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi
- Jod – przyczynia się do prawidłowego działania funkcji poznawczych
- Selen – wspiera układ odpornościowy i chroni przed stresem oksydacyjnym
- Cynk – wspiera układ odpornościowy i pomaga w utrzymaniu zdrowej skóry, włosów i paznokci
Zdrowa, zróżnicowana dieta zazwyczaj dostarcza niezbędne składniki mineralne. Jeśli jednak z diety zostanie usunięta co najmniej jedna grupa produktów, na przykład jeśli nie jesz nabiału, spożycie niektórych składników mineralnych może być niewystarczające.
Grupa / wiek | wapń | |
mg / dobę | ||
EAR | RDA | |
niemowlęta | ||
0-6 miesięcy | 200 (AI) | |
7-11 miesięcy | 260 (AI) | |
dzieci | ||
1-3 lata |
500 |
700 |
4-6 lat |
800 |
1000 |
7-9 lat |
800 |
1000 |
chłopcy | ||
10-12 lat |
1100 |
1300 |
13-15 lat |
1100 |
1300 |
16-18 lat |
1100 |
1300 |
dziewczęta |
|
|
10-12 lat |
1100 |
1300 |
13-15 lat |
1100 |
1300 |
16-18 lat |
1100 |
1300 |
mężczyźni |
|
|
19-30 lat |
800 |
1000 |
31-50 lat |
800 |
1000 |
51-65 lat |
800 |
1000 |
66-75 lat |
1000 |
1200 |
>75 lat |
1000 |
1200 |
kobiety |
|
|
19-30 lat |
800 |
1000 |
31-50 lat |
800 |
1000 |
51-65 lat |
1000 |
1200 |
66-75 lat |
1000 |
1200 |
>75 lat |
1000 |
1200 |
kobiety w ciąży |
|
|
<19 lat |
1100 |
1300 |
>= 19 lat |
800 |
1000 |
kobiety karmiące piersią |
|
|
<19 lat |
1100 |
1300 |
>= 19 lat |
800 |
1000 |
Źródło: Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, 2020
EAR (Estimated Average Requirement) – poziom średniego zapotrzebowania.
RDA (Recommended Dietary Allowance) – poziom zalecanego spożycia.
AI (Adequate Intake) – poziom wystarczającego spożycia.
Ile żelaza powinny przyjmować kobiety? | mg / dobę | |
EAR | RDA | |
w ciąży | ||
<19 lat | 23 | 27 |
>= 19 lat | 23 | 27 |
karmiące piersią | ||
<19 lat | 7 | 10 |
>= 19 lat | 7 | 10 |
Źródło: Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, 2020
EAR (Estimated Average Requirement) – poziom średniego zapotrzebowania.
RDA (Recommended Dietary Allowance) – poziom zalecanego spożycia.