Składniki mineralne, które dają nam energię

Składniki mineralne, które dają nam energię

Objawy niedoboru minerałów i jak sprostać zapotrzebowaniu

Żywność przetworzona to obecnie podstawa diety zachodniej i trudno jej uniknąć w zabieganym świecie. Jednak dieta bogata w żywność przetworzoną może prowadzić do braku niezbędnych składników odżywczych, takich jak składniki mineralne. Co to są składniki mineralne, dlaczego są ważne i jak można być pewnym, że spożywamy ich wystarczającą ilość?

Minerały są pierwiastkami występującymi w glebie i wodzie i są wchłaniane przez rośliny lub spożywane przez zwierzęta. Ponieważ organizm ich nie wytwarza, musimy dostarczać je wraz z pożywieniem, napojami lub suplementami. Istnieje wiele rodzajów minerałów, a organizm nie potrzebuje ich wszystkich, ale niektóre z nich są dla Ciebie ważne.

Jakie są najważniejsze składniki mineralne i jakie jest ich działanie?
  • Wapń – niezbędny do utrzymania mocnych kości i zębów
  • Magnez – wspomaga prawidłowe funkcjonowanie mięśni, zmniejsza zmęczenie i wyczerpanie oraz wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego
  • Żelazo – przyczynia się do prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny
  • Potas – wspomaga funkcjonowanie mięśni i pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi
  • Jod – przyczynia się do prawidłowego działania funkcji poznawczych
  • Selen – wspiera układ odpornościowy i chroni przed stresem oksydacyjnym
  • Cynk – wspiera układ odpornościowy i pomaga w utrzymaniu zdrowej skóry, włosów i paznokci

 

Zdrowa, zróżnicowana dieta zazwyczaj dostarcza niezbędne składniki mineralne. Jeśli jednak z diety zostanie usunięta co najmniej jedna grupa produktów, na przykład jeśli nie jesz nabiału, spożycie niektórych składników mineralnych może być niewystarczające.

Zalecenia dotyczące suplementacji wapnia

 

Grupa / wiek wapń
mg / dobę
EAR RDA
niemowlęta    
0-6 miesięcy 200 (AI)
7-11 miesięcy 260 (AI)
dzieci    

1-3 lata

500

700

4-6 lat

800

1000

7-9 lat

800

1000

chłopcy    

10-12 lat

1100

1300

13-15 lat

1100

1300

16-18 lat

1100

1300

dziewczęta

 

 

10-12 lat

1100

1300

13-15 lat

1100

1300

16-18 lat

1100

1300

mężczyźni

 

 

19-30 lat

800

1000

31-50 lat

800

1000

51-65 lat

800

1000

66-75 lat

1000

1200

>75 lat

1000

1200

kobiety

 

 

19-30 lat

800

1000

31-50 lat

800

1000

51-65 lat

1000

1200

66-75 lat

1000

1200

>75 lat

1000

1200

kobiety w ciąży

 

 

<19 lat

1100

1300

>= 19 lat

800

1000

kobiety karmiące piersią

 

 

<19 lat

1100

1300

>= 19 lat

800

1000

 

Źródło: Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, 2020

EAR (Estimated Average Requirement) – poziom średniego zapotrzebowania.

RDA (Recommended Dietary Allowance) – poziom zalecanego spożycia.

AI (Adequate Intake) – poziom wystarczającego spożycia.

Żelazo a ciąża
Żelazo a ciąża
Ile żelaza powinny przyjmować kobiety? mg / dobę
EAR RDA
w ciąży    
<19 lat 23 27
>= 19 lat 23 27
karmiące piersią    
<19 lat 7 10
>= 19 lat 7 10

Źródło: Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, 2020

EAR (Estimated Average Requirement) – poziom średniego zapotrzebowania.

RDA (Recommended Dietary Allowance) – poziom zalecanego spożycia.

Najczęściej zadawane pytania
Jak mogę zwiększyć spożycie składników mineralnych?
Jaka żywność jest bogata w składniki mineralne?
Czy potrzebuję suplementu składników mineralnych?